Teatre: Terra d’Oreig
Teatre: Terra d’Oreig
Terra d’Oreig de Josep Carné Simó
Hem escollit presentar aquesta peça per commemorar les festes de Valldoreix 2023, i a més perquè tenim l’honor d’anunciar la seva publicació amb un petit homenatge al seu autor, Josep Carné Simó, persona molt estimada al nostre entorn i que al nostre poble ha entregat molta de la seva vida. A més, aquest any l’obra ha estat finalista en el concurs de guions teatrals de gran format, patrocinat pel Teatre de Sarrià 2023.
Amb unes lectures interpretades de l’obra del Carné, vaig adonar-me’n que aquest drama tenia elements molt importants per tirar endavant una posada en escena formal, encara que arriscada. Perquè Terra d’Oreig no és una sola historia. Són moltes històries a la vegada, algunes imaginaries i d’altres reals, i que totes juntes formen part d’unes arrels que volem identificar del nostre passat. Orígens que són propers a qualsevol poble on les riqueses i les desgràcies de tota mena marquen la seva quotidianitat. Valldoreix, igual que molts pobles del voltant, va viure una important economia agrícola, basada en l’explotació vinícola. Després, va venir la fil·loxera i va destruir no sols els fruits de la terra, sinó que va canviar totes les relacions econòmiques, socials i polítiques que existien al voltant d’aquesta vall. Per bé, per mal? Amb aquest marc ens trobem amb un senyor Joan, amo d’un mas, massa preocupat per les problemes de la vinya; una Eulàlia, la seva dona, sotmesa a la seva autoritat i a la soledat de la dona no valorada del seu temps; un pobre? Blai que estima a una senyoreta impossible i es transforma en el salvador màrtir de la família; un Jaume que, també darrere la senyoreta, sols busca els diners fàcils; i un mossèn i també un Batlle, com a caricatura necessària d’un temps on la religió i la política formaven part dels interessos locals. A més, hi trobem guerrillers carlistes, un important negociant francès amb intencions poc clares; i una iaia i unes minyones amb les seves pròpies condicions de vida. Semblen masses històries però totes versemblants i ocorren dintre d’una necessitat de l’autor per explicar com era aquesta terra d’oreig fa més d’un segle. Marcenia Baqués
Drama en tres actes amb l’actuació de: Josep Carné com a Joan, Marcenia Baqués com a Elulàlia, Maria Rosa Casaponsa com a Pepa, Silvia Serra com a Toneta i com a Batlle, Ana Mateu com a Mariona, Montse Gasch com a Laieta, Rafa Usero com a mossèn, Eduardo Delgado com a Pierre Laforet, Octavi Gascón com a Blai, Ricardo Arroyo Albert com a Jaume i com a Roger (Soldat I); Salvador Fenollar com a CAP, David Hernández com a Arnau (Soldat II); Cristina Majordom, Montse Ferrer, Josep Riera, Montse Albareda i Enric Casanoves com a pagesos.
Ajudant de direcció i fotografia: Arturo de Marichalar i Salvador Fenollar;
vestuari Cristina Majordom i Marcenia Baqués;
escenografia Marcenia Baqués;
ajudant tècnic Cristina Vila;
cançons Himne Valldoreix i Va Pensiero Carme Llompart
Direcció general Marcenia Baqués
Duració 2:30´, intermedi 15´ (entre 2n i 3er acte)
Quan: diumenge 17 de setembre a les 19h.
Lloc: Nau de Cultura de Valldoreix (Carrer Sant Albert, 1)
Entrada: gratuïta.
En aquesta publicació anirem afegint o modificant informació. Guardeu aquest enllaç per futures consultes sobre aquest show.
Article al TOT Sant Cugat:
https://www.totsantcugat.cat/opinio/terra-oreig_2186789102.html